Hoe vergroot je je assertiviteit? Bekijk deze tips

Een skill die af en toe héél lastig kan zijn, maar wel goed voor je is.

assertiviteit vergroten
Charlotte Bitter

Assertiever worden is een persoonlijk ontwikkelingsdoel dat bij veel vrouwen op het wensenlijstje staat. Loonsverhoging vragen, je grenzen aangeven, opkomen voor je behoeften en ‘nee’ leren zeggen, komen daar allemaal bij kijken. Vooral als vrouw zijnde hebben we het soms behoorlijk te verduren met het assertief opstellen. Er wordt toch vaak van je verwacht dat je meegaand en buigzaam bent, terwijl assertiviteit bij een man vaker wordt geaccepteerd. Gelukkig begint daar tegenwoordig steeds meer verandering in te komen.

Wat levert assertiviteit op?

Assertiviteit is één van de belangrijkste vaardigheden om in te blijven ontwikkelen, zowel in je privé leven als in het werkveld. Je hebt respect voor inzichten van anderen en terwijl je tegelijk je eigen mening durft te geven in elke situatie. Assertiviteit zorgt daarnaast voor een hele prettige werksfeer. Je voelt je nooit meer schuldig of teleurgesteld dat je te weinig van jezelf hebt laten zien. Jij mag er immers ook zijn!

Wil je je assertiviteit vergroten en wil je weten hoe je dit precies aanpakt? Women's Health heeft een aantal handige tips verzameld die je kunnen helpen om in elke situatie voor jezelf op te komen, terwijl je tegelijk respect hebt voor andermans mening. Met onder andere tips uit de bestseller 'De edele kunst van not giving a fuck' door Mark Manson, helpen wij je een handje op weg.

Met deze 5 tips vergroot jij je assertiviteit

1. Ken je grenzen

Het begint allemaal bij jezelf - weet wat je wilt. Een ander kan niet in je hoofd kijken, waardoor het onmogelijk wordt om rekening te houden met jouw wensen en behoeften. Communiceer je grenzen, maar ook je wensen en behoeften. Grote kans dat je wensen verwezenlijkt worden wanneer je deze uitspreekt.

2. Neem een zelfverzekerde houding aan

Een rechte rug en een geheven hoofd doet al wonderen. De mensen om je heen gaan meer in je geloven met een zelfverzekerde lichaamshouding. Ook ga je zelf meer in je eigen gedachten geloven zodra je een gedecideerde houding aanneemt. Dit gaat altijd gepaard met een positief zelfbeeld. Wees lief voor jezelf!

3. Wacht niet te lang

Als je iets onder de aandacht wil brengen, zowel in je privé leven als op werk, wacht er dan niet te lang mee. Zorg gelijk dat jouw punt in de agenda staat. Op deze manier kan je er niet meer om heen. Te lang wachten, kan zorgen voor teveel nadenken en daar wordt je alleen maar angstig van. Wacht niet op het juiste moment, just do it!

4. Leer 'nee' te zeggen

Vind je het spannend om 'nee' te zeggen? Dan is deze tip voor jou. In het beste scenario, geef je een antwoord waardoor je geen schuldgevoel hebt en waarbij je ook niet onaardig bent. De verleiding is immers groot om het antwoord aan te vullen met veel verontschuldigende verklaringen. Een reden geven waarom je 'nee' zegt is prima, maar zorg dat je het kort en vriendelijk houdt. Dan komt het helemaal goed.

5. Wees lief voor jezelf

Begin met kleine stapjes als je je assertiviteit wilt vergroten. Niemand lukt het in één keer. Wees lief voor jezelf en vertrouw erop dat het je gaat lukken. Oefen eerst in situaties waarin jij je comfortabel voelt. Op deze manier vergroot je langzaam maar zeker je assertiviteit, en kun je uiteindelijk ook situaties aan waar je nu misschien als een berg tegenop ziet.

Behoefte aan meer tips? Shop het boek hier

Bol.com

€20,99

SHOP

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Psyche