Het nut van binaural beats: kunnen deze geluidsgolven je beter maken?

De positieve effecten van binaural beats klinken me als muziek in de oren. Ik zocht uit wat er van klopt.

binaural beats
Delmaine Donson

Heb je weleens gehoord van binaural beats? Deze speciale geluidsgolven zouden je geheugen verbeteren, je productiviteit een boost geven en helpen bij slaapproblemen. Klinkt als muziek in je oren toch? Ik zocht uit wat er klopt van de claims en testte of de geluidsgolven effect hebben.

Wat zijn binaural beats?

Binaural beats luisteren is een soort entertainment voor je hersengolven, waarbij je je rechter- en linkeroor naar verschillende frequenties laat luisteren. Het idee is dat dit de illusie wekt van een derde geluid - een ritmische beat - en neuronen in de hersenen sturen elektrische berichten met hetzelfde tempo als de denkbeeldige beat. Snap je het nog? Daphne Feller, breinexpert en auteur van het boek Brein-Hart-Zijn legt uit hoe het precies zit: 'binaural beats zijn bepaalde tonen die je het beste kunt luisteren met een koptelefoon op. Over het algemeen hebben we een actieve hersengolf (bèta-hersengolf). Deze hersengolf zorgt ervoor dat je helder kunt denken, kunt anticiperen binnen gesprekken, focus kunt aanbrengen en je kunt concentreren. Maar er zijn nog meer verschillende hersengolven.'

Alfa, bèta, thètha, gamma...

Naast de actieve bèta-hersengolf, zijn de delta-golven juist weer actief tijdens de slaap, thèta-golven vlak voor het wakker worden, alfa-golven tijdens ontspanning en gamma-golven tijdens het concentreren. 'Verschillende golven staan synoniem voor de staat waar jij op dat moment in bent,' vertelt de breinexpert.

Onderzoeken

Veel bewijs voor de effectiviteit van binaural beats is er helaas niet. Toch zijn de studies die zijn gedaan wel veelbelovend. Een studie uitgevoerd aan de Duke University in de VS wees uit dat deelnemers die naar bètabeats luisterden, zich beter konden concentreren op hun werkzaamheden. Een andere studie uitgevoerd door Montreal's Clinique Psyché in Canada ontdekte dat luisteren naar delta/theta-golftherapie hielp om milde angst te verlichten. En onderzoekers uit Virginia ontdekten dat theta-golven de waargenomen pijnintensiteit bij chronisch zieke mensen met 77 procent meer hielpen verminderen dan een placebo.

To the test

Tijd om zelf te gaan ondervinden wat binaural beats voor effect hebben. Daarvoor ging ik langs bij de Mind Spa, op de vierde verdieping van House of Rituals in Amsterdam. Zij hebben een 'brain massage' met binaural beats ontwikkeld in samenwerking met Elusis, een van Nederlands beste audio-ingenieurs. Je kan kiezen voor Deep Rest, om je lichaam en geest te ontspannen of Deep Focus, voor je raadt het al: meer focus en scherpte. Deze sessie stimuleert de hersenen om Gamma hersengolven te produceren. Ik koos voor eerste optie.

Voor de brain massage lig je languit in een fijne stoel met een kap eroverheen. Je doet een koptelefoon op en eventueel een masker over je ogen. Dan begint het. Door de muziek, verschillende frequenties en trillingen lukt het me al snel te verstillen. Ik kom in een meditatieve staat en na een klein half uur voel ik me als herboren. Na de sessie voelt het alsof er ergens in mij een resetknop is ingedrukt. Hier kom je helemaal tot rust.

Sinds de sessie luister ik vaker naar binaural beats voor het slapengaan en ik merk dat ik daardoor sneller in slaap val en makkelijk acht uurtjes aantik zonder wakker te worden. Ik vermoed dat het placebo-effect hier zeker een rol in speelt, maar dat maakt het niet minder fijn.

house of rituals
Rituals

En nu jij

Wil je zelf ook experimenteren met binaural beats? Er zijn veel verschillende tracks en afspeellijsten te vinden via Youtube en Spotify. Ik luister graag de tracks die brain balance expert Charlotte Labee heeft ontwikkeld samen met een specialist. Deze zijn qua frequentiebereik speciaal geproduceerd voor de aanmaak van 3 soorten hersengolven: alfa-, thèta- en deltagolven. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen beter te focussen, ontspannen en dieper te slapen. Luister wel met een koptelefoon (zodat je in elk oor één toon hoort).

Ga naar de Brain Balance-afspeellijst op Spotify

Bron: herseninstituut

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Psyche