Sportbeha's: deze feiten en fabels moet je kennen

Ehm, zijn sportbeha's en hardloopbeha's niet hetzelfde?!

brooksbeha
Brooks

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brooks.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: het belang van een goede, passende, ondersteunende sportbeha. Niet alleen tijdens het hardlopen, ook tijdens andere sporten als yoga, krachttraining of boksen. Maar toch komen er steeds meer en meer feiten aan het licht over sportbeha's en het belang ervan.

Hardloopmerk Brooks, sprak 1.747 vrouwelijke lopers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en de UK over sportbeha's en daar rolden een paar interessante bevindingen uit. We delen graag de belangrijkste feiten en fabels:

4 x Feiten en fabels die je moet kennen over sportbeha's

 1. Bijna de helft van de vrouwen is onzeker over de juiste maat
  FEIT. Bijna de helft van de lopers (47%) is er niet zeker van of ze de juiste maat hardloop- of sportbeha dragen. In Italië ligt het percentage op het hoogst, rond de 65% en in het Verenigd Koninkrijk op het laagst: maar 43%. Gemiddeld genomen flink veel, toch? Hoe je wel zeker kunt zijn van de juiste maat? Probeer verschillende modellen en soorten en zorg ervoor dat je sportbeha comfortabel aanvoelt.
 2. Een hardloopbeha en een sportbeha zijn hetzelfde
  FABEL. 61% van de lopers (waaronder wij, oeps) denken dat een sportbeha hetzelfde is als een hardloopbeha, maar dit is dus niet waar. Tijdens het hardlopen kunnen je borsten wel 15 cm op en neer & sideways bewegen, veel meer dan bij het beoefenen van sommige andere sporten. Wanneer je jouw borsten niet dicht tegen je lichaam aan houdt tijdens het hardlopen, kan dit pijnlijk en hinderlijk zijn. In Duitsland loopt slechts 5% van de vrouwen in een specifieke hardloopbeha, terwijl 68% een sportbeha draagt. In het VK (18%), Frankrijk (16%), Spanje (18%), Italië (18%), Nederland (13%) en de VS (17%) dragen meer lopers een hardloopbeha. Weer wat geleerd.

  brooksbeha
  Brooks
 3. 15 % van de Nederlandse ondervraagden draagt geen hardloop- of sportbeha
  FABEL. Oké, geen complete fabel, want het percentage ligt 2% hoger. 17% dus zelfs! De meeste vrouwen dragen netjes een beha specifiek voor hun sport, maar in Nederland draagt 17% van de ondervraagden geen sport- of hardloopbeha. Mocht jij tot die 17% behoren: lees hier hoe jij een goede sportbeha kunt scoren. In Spanje was dit percentage het laagst trouwens, slechts 2% van de ondervraagden draagt daar een normale beha tijdens het bewegen.
 4. Kun je je sportbeha niet vinden of zit 'ie in de was? Dan kun je beter niet hardlopen.
  FEIT. Denk je dat het niet zoveel kwaad kan om een normale beha te dragen als je je sport- of hardloopbeha even niet kunt gebruiken? Wrong! In Nederland blijft slechts 53% van de lopers thuis als ze geen sportbeha tot beschikking hebben. Dat percentage moet omhoog, volgens Brooks. 'Uit bevindingen van zowel laboratorium- als consumentenonderzoek blijkt dat vrouwen, wanneer ze een beha zonder voldoende ondersteuning dragen, tot 4 cm verliezen aan paslengte als gevolg van ongecontroleerde borstbewegingen. Dat is een volledige extra mijl (1,6 km) op de lengte van een marathon! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het oncomfortabele gevoel van je boezem die op en neer beweegt. No, thanks!'

  Hoe kies ik de juiste sportbeha?

  Er zijn ontzettend veel sportbeha's op de markt en ook ontzettend veel verschillende soorten en maten borsten. Logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is er voor ieder potje een dekseltje en raden we je aan deskundigen in te schakelen door de juiste maat op te meten bij een lingerie- of sportwinkel.

  Mocht je in de (online) winkel zijn, neem dan zeker een kijkje bij de Run Bras van Brooks. Vooral als je graag hardloopt! Deze lente brengt het merk de Dare 2.0 en Drive-collectie uit. De Dare-collectie legt de focus op ondersteuning en comfort door verstelbare sluitingen, sterke materialen en een bredere onderband. De beha's bevatten daarnaast geïntrigeerde cups en bijna naadloos materiaal, waardoor schuurplekken voorkomen worden. Winnen!

  De Drive-collectie is ademend en veelzijdig, ideaal voor hardloopsessies in de zomer! Daarnaast hebben de beha's een sportieve look en is de collectie ontwikkeld met materialen die zorgen voor een gevoel van compressie. Tegelijkertijd beweegt het materiaal mee met je lichaam en kun je de pads in de beha verwijderen voor extra comfort.

  De sportbeha's van Brooks zien er niet alleen prachtig uit (psst, ze komen in verschillende kleuren), ze zijn ook nog eens gebaseerd op biomechanisch onderzoek dat uitgevoerd werd in samenwerking met de Research Group in Breast Health (een instelling die onderzoek doet naar borstgezondheid) aan de Universiteit van Portsmouth. Brooks testte de beha's bij vrouwen met een B tot E-cup, zodat ze goed inzicht krijgen in wat voor ondersteuning vrouwen van hun beha verlangen. De nieuwste snufjes zijn dus geïmplementeerd - en dat klinkt veelbelovend, toch?

  brooksbeha
  Brooks

  Vanaf €40,-

  SHOP DE COLLECTIE HIER

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Mode & gear