Zuren: dit zijn de beste voor jouw huid

Ze bestrijden puistjes, exfoliëren, pakken lijntjes aan en geven je een geweldige glow. Van fruitzuur tot hyaluronzuur: maak kennis met deze zure bommen voor je huid.

jonge vrouw met glowy skin
svetikd

In eerste instantie is het idee van een ‘zuur’ op je gezicht aanbrengen misschien niet aantrekkelijk. Toch hebben we het hier over een van de hotste ingrediënten in huidverzorging. Zuur kan je huid namelijk de ultieme glow geven. We nemen je daarvoor even mee terug naar de scheikundeles. Zuren reageren op een bepaalde manier wanneer ze worden aangebracht op een oppervlakte, zoals een metaal. Op je huid gebeurt dat ook: het zuur dat je aanbrengt geeft een reactie, zoals het loslaten van dode huidcellen. En er is meer dat het aanbrengen van een acid voor je huid kan doen.

Hoe gladder, hoe beter

Cosmetische zuren zijn multitaskers die verschillende voordelen voor de huid hebben, voorbeelden daarvan zijn glycolzuur en salicylzuur. Daar zijn ook de experts het over eens. Zoals Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. ‘Deze zuren gebruik je voor het exfoliëren van de huid. Oftewel: om opgehoopte dode huidcellen gemakkelijker kwijt te raken, waardoor er een frisse huid tevoorschijn komt. Vanaf je dertigste is exfoliëren geen overbodige luxe. De meeste dode huidcellen verliezen we gewoon vanzelf, maar er zijn er ook die de neiging hebben om aan elkaar vast te kleven; het gevolg is een dikke bovenste huidlaag. Je kunt je voorstellen dat dit niet geheel gelijkmatig gaat en dat er een klein heuvellandschapje ontstaat op je huid. Dit is van invloed op je glow: hoe gladder het oppervlak, hoe meer licht er wordt weerspiegeld. Denk maar eens aan een spiegel: door het gladde oppervlak wordt het licht mooi weerkaatst.

>> Veelgemaakte fouten bij het gebruik van zuren in je skincare routine

Ontstop je poriën

Bij een overschot aan dode huidcellen wordt het licht niet goed weerspiegeld en kan je huid er dus dof uit gaan zien. En helaas: hoe ouder je wordt, hoe meer last je hiervan zult krijgen.’ Zuren werken ook in op verstoppingen, zodat onzuiverheden en grove poriën minder zichtbaar worden. Ultee: ‘Buiten het feit dat de huid zijn stralende teint kwijtraakt als er te veel dode huidschilfers achterblijven op de huid, kunnen poriën ook verstopt raken als de laag dode huidcellen te dik wordt. Het gevolg: talg hoopt zich op en de combinatie van bacteriën en talg resulteert uiteindelijk in het ontstaan van puistjes.

Meer weten over wat zuren voor jouw huid kunnen doen? Je leest het in de nieuwste Women's Health. Daar verklappen we ook wat de 5 hotste glowgivers zijn.

Women's Health NL

SCOOR JOUW EXEMPLAAR HIER, ZONDER VERZENDKOSTEN

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine