Vrienden kwijtraken - dit betekent Friendship funnelling

Waarom het oké is dat je soms vrienden kwijtraakt.

friends funnelling
Getty Images

Net zoals onze dagelijkse routines sinds het begin van de pandemie zijn veranderd, zijn ook onze sociale kringen omgevormd – een fenomeen dat onderzoekers ‘friendship funnelling’ noemen. WH’s Gemma maakt de balans post-lockdown op en vraagt zich af of het wel zo erg is dat niet alle vriendschappen de afgelopen periode hebben overleefd.

Door de pandemie kwamen heel wat vriendschappen onder druk te staan. Het kwam dan ook niet als een verrassing toen sociale wetenschappers ontdekten dat de 16.000 Fransen die ze ondervroegen (tijdens de eerste nationale lockdown van Frankrijk in april en mei 2020), intensiever contact hadden gekregen met slechts drie mensen buiten hun huishouden. Het team noemde dit fenomeen ‘funnelling’; belangrijke relaties krijgen prioriteit door er zorg en aandacht aan te besteden, de rest bloedt langzaam maar zeker dood.

Een paar écht goede vrienden

Om te begrijpen waarom, zullen we moeten kijken naar hoe vriendschappen precies werken. Tientallen jaren aan onderzoek door professor Robin Dunbar, een evolutionair psycholoog aan de Universiteit van Oxford en auteur van Friends: Understanding The Power Of Our Most Important Relationships, laat zien dat het sociale gedrag van mensen een patroon volgt, ongeacht leeftijd, locatie of klasse. Je hebt een cirkel van ongeveer 150 kennissen, die bestaat uit vijf ‘weten alles van je’-maatjes, tien goede vrienden die je voor een etentje zou uitnodigen en de rest valt in, nou ja, minder belangrijke categorieën. De dynamiek verandert zodra je naar een andere stad verhuist, een nieuwe baan krijgt of een partner vindt (en zijn of haar vrienden ‘erft’).

Professor Dunbar legt uit dat elk niveau van vriendschap op een specifiek type interactie is gebouwd. Zonder die interactie kan de emotionele kracht van een verbintenis binnen enkele maanden achteruitgaan. Dit was voor velen het geval toen sociale vangnetten werden gecreëerd om met covid te leren omgaan.

Legitieme excuses

Therapeut Jodie Cariss, oprichter en CEO van mentale gezondheidsservice Self Space (theselfspace.com), gelooft daarnaast dat de combinatie van een verhoogd stressniveau en opgelegde isolatie velen ertoe heeft bewogen om opnieuw over hun grenzen na te denken. ‘De druk maakte mensen soms harder in wat ze op dat moment wel en niet in hun leven wilden,’ legt ze uit. ‘Veel van ons weten nu beter waar we onze energie aan zouden moeten besteden. De pandemie voorzag in legitieme excuses: “Ik kan niet afspreken” of “Het mag niet”.

Het kwijtraken van vrienden of vriendinnen is natuurlijk vervelend, maar het zorgt er vaak wel voor dat andere vriendschappen juist hechter worden. Daar krijg je juist meer tijd voor. En de wetenschap heeft uitgewezen dat hechte vriendschappen heel goed voor je zijn. ‘De grootste factor die van invloed is op je gezondheid, welzijn en geluk – zelfs op je vermogen om ziektes en operaties te overleven – is het aantal hechte vriendschappen dat je hebt,’ legt professor Dunbar uit. Samen lachen, eten en drinken stimuleert de afgifte van endorfine, wat voor ontspanning zorgt. Onderzoek wijst uit dat mensen met een sterker sociaal vangnet eerder herstellen na een hartaanval of beroerte. Die vriendin die je weleens een life-saver noemt? Dat is ze dus ook echt letterlijk!

Meer weten over 'friends funnelling' en benieuwd wat je kan doen tegen een vriendin die vluchtgevaarlijk is? Je leest het volledige artikel in ons gloednieuwe nummer dat nu in de winkels ligt.

Scoor jouw exemplaar hier, zonder verzendkosten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine