Veel ruzie in je relatie? 5x tips om minder te ruziën met je partner

Ja, alle koppels kibbelen, maar zó zorg je dat je veel minder ruzie in je relatie maakt.

Alle koppels maken ruzie. Ja, ook dat ene stel waarvan je denkt dat ze de perfecte relatie hebben en zielsgelukkig lijken. Het ene stel heeft vaker discussies dan anderen en een beetje ruzie hoeft helemaal niet te betekenen dat jullie relatie gedoemd is te mislukken (al kán dit natuurlijk wel het geval zijn). Met deze tips kunnen de ruzies in jouw relatie een stuk minder intens zijn.

Ruzie in relatie: zo hebben jullie minder vaak onenigheid

1. Ga op zoek naar jullie ruzie-patronen

Je herkent dit vast wel: er zijn een paar dingen waar jullie áltijd ruzie over krijgen. Bijvoorbeeld over klusjes in het huishouden of andere onderwerpen die altijd voor problemen zorgen. Wanneer jullie een klein beetje ruzie krijgen loopt het vol-le-dig uit de hand omdat er ineens duizend oude koeien uit de sloot getrokken worden. Als jullie door hebben waar jullie ruzies vandaan komen of waarom ze zo hevig zijn, kunnen jullie er bijvoorbeeld eens over praten als de emoties niet al te hoog zijn opgelopen. Ook kun je proberen bepaalde dingen (zoals die koeien uit de sloot trekken) niet meer te doen.

2. Kijk uit met verwijten

Als je boos en gekwetst bent, gooi je het liefst een hele serie verwijten naar die persoon toe: wat diegene allemaal fout heeft gedaan en hoe stom het altijd is dat je nooit een app'je terug krijgt en... STOP. Kijk, jíj vindt het niet leuk en zo moet je het ook brengen. Dus: 'Ik word er super onzeker van dat je nooit een app'je terug stuurt', in plaats van 'EN JE NEEMT NIET EENS DE MOEITE OM TERUG TE APPEN!' Lukt dat je niet? Loop dan even de kamer uit zodat je een klein beetje af kan koelen.

3. Zorg dat je je ruzies altijd uitpraat

En écht uitpraat. Dit is het moeilijkste wat er is, maar zo ontzettend belangrijk. Als je wegloopt van een ruzie en nooit praat over wat jullie nu dwarszit, komt het altijd op een ander moment weer bovendrijven. Relatie-expert Diane Sawaya Cloutier zei hierover tegen Huffington Post dat onuitgesproken dingen later in de relatie voor grotere problemen kunnen zorgen. Hierover zegt ze: 'Als een taboe of oncomfortabel topic onuitgesproken blijft, kan elk goed gesprek in een groot drama eindigen wat in eerste instantie voorkomen had kunnen worden. Koppels die erover praten, kunnen zulke potentiële drama's voorkomen.'

4. Verwacht niet dat jullie het altijd eens zijn

Soms eindigt ruzie in relatie met een gevalletje: agree to disagree. Hoewel jullie een relatie hebben en ongetwijfeld heel goed bij elkaar passen, is het onmogelijk dat jullie het over álles eens zijn. In een perfecte wereld natuurlijk wel, maar in het echte leven moet je je er soms bij neerleggen dat jullie twee mensen met twee meningen zijn. Natuurlijk hangt dit wel een beetje van het onderwerp af: bij 'kleine' dingen kun je je hier waarschijnlijk prima bij neerleggen, maar grote, levensbepalende issues kan dit natuurlijk wel voor veel twijfels zorgen.

5. Leer loslaten

Misschien één van de moeilijkste dingen die er is: loslaten. Zie je wéér een sok naast de wasmand liggen en voel je bloed alweer koken? Bedenk je dan: is dit het echt waard om weer een ruzie over te beginnen? Vaak is het antwoord 'nee'. Je moet iemand ook zo accepteren als hij of zij is, met slingerende sokken en al. Bedenk je ook altijd dat jij óók dingen doet die heel irritant zijn. En hebben jullie net ruzie gehad? Laat het dan in het verleden. Het heeft geen zin om voor altijd en eeuwig boos te zijn als je wel in een relatie wil blijven met die persoon.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Relaties & seks