Dit is waarom je niet moet plassen onder de douche

Vooral vrouwen wordt het afgeraden om dit te doen.

plassen onder de douche
esthAlto/Frederic CirouGetty Images

Heel fris klinkt het niet, maar ook jij hebt het vast weleens gedaan: plassen onder de douche. Toch kun je dit beter niet te vaak doen, want het blijkt een nadelig effect te hebben en dan voornamelijk voor vrouwen.

Staand plassen is niet goed voor je

Wanneer je onder de douche een plasje pleegt. doe je je behoefte hoogstwaarschijnlijk terwijl je staat. Maar dat is niet goed voor vrouwen, niet voor niets dat zij altijd zittend plassen. Aangezien je bekkenbodemspieren in een staande houding niet volledig kunt ontspannen, wordt het plassen een stukje moeilijker. Mannen kunnen wel staand plassen omdat ze een andere anatomie hebben. Bij hen ondersteunt de prostaat de blaas, bij vrouwen is dit niet het geval. Toch wordt ook mannen geadviseerd om zittend te plassen.

Plasproblemen in ontwikkeling

Een keertje onder de douche plassen is geen probleem, maar maak er alsjeblieft geen gewoonte van, zegt bekkenbodemfysiotherapeut Alicia Jeffrey-Thomas. In een video op TikTok vertelt ze waarom staand plassen niet goed voor je is. Wanneer je dagelijks of wekelijks onder douche een plasje doet, kan dit voor een verstoring in je zenuwstelsel zorgen. Je hersenen gaan het stromende water koppelen aan plasdrang, waardoor je plasproblemen kunt ontwikkelen.

Ze vergelijkt het met het bekende 'Pavlov's Dogs experiment', waarbij elke keer als hij eten voor de honden klaarzet, een bel rinkelt. Uiteindelijk begint de hond de bel met eten te associëren en begint hij bij elke bel al te kwijlen, zelfs als er geen eten is. 'Als je onder de douche plast, of de kraan of de douche opendraait en vervolgens op het toilet gaat zitten, creëer je een associatie in je hersenen tussen het geluid van stromend water en moeten plassen', legt ze uit. Als je te vaak onder de douche plast, kun je later bij alleen het opendraaien van de kraan om je handen te wassen al aandrang voelen. Zo'n zenuwstelselverstoring kan in sommige gevallen leiden tot verminderde continentie. Niet meer doen, dus.

This content is imported from TikTok. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
@thepelvicdancefloor

Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner

♬ Similar Sensation (Instrumental) - BLVKSHP

Niet meer plassen op commando

En nu we het toch hebben over number one, plassen op commando is heel slecht voor je. Dus mocht je nét twee tellen in bed liggen en ineens twijfelen of je nog wel of niet moet plassen, blijf dan lekker liggen.

Als je op vaste tijdstippen naar de wc gaat (en dus zonder dat je blaas vol is), dwing je je blaas elke keer een klein plasje te doen. Zo wordt deze getraind zichzelf te legen bij elk klein beetje urine dat zich in je blaas vult. Op de lange termijn ga je merken dat je om de haverklap naar de wc moet voor een klein plasje. Probeer dus alleen naar de wc te gaan als je ook echt daadwerkelijk het gevoel hebt dat je moet plassen. En houd af en toe even op om je blaas te trainen. Wist je dat je ook beter niet voor de seks kunt gaan plassen? Lees hier snel waarom.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Gezondheid